Алкохолът - основен причинител на ПТП

Употребата на алкохол осезаемо забавя функционирането на нервната система. Шофирането под влияние на алкохол увеличава риска от злополука или дори смърт. В Европа само за година, шофирането в пияно състояние е причинило над 10 хил. смъртни случая. Около 31% от смъртните случаи по пътищата са именно вследствие от неправомерна употреба на алкохол. Ако не желаете да се превърнете в част от тази статистика, по-добре се доверете на услугата Drink and Drive.

Шофирането след консумация на алкохол често е причина за сериозни катастрофи. Постоянно чуваме и четем за такива случаи по вестниците, телевизията, радиото и пр. Вероятността да се превърнете в участник в ПТП след като сте пили алкохол е поне три-четири пъти по-голяма от тази при шофьори, които не са пили.

Много държави предприемат мерки в посока на намаляване на смъртните случаи в резултат на пиянство въвеждайки допустима норма на алкохол в кръвта. Законите свързани с тези норми са приети с цел да се забрани шофирането след консумация на алкохол, като всички нарушители се санкционират.

Законовите ограничения варират между 0.1 и 0.8 промила. В Швеция допустимата норма е 0.2, в Израел, Австрия, България и Корея – 0.5, в Канада, Англия, Мексико и САЩ е 0.8 промила. В някои държави шофирането в нетрезво състояние се наказва с лишаване от свобода. Дори и с въвеждането на закон, все още е трудно да се ограничи напълно шофирането в това състояние.

Консумацията на алкохол значително засяга шофьорските ни умения. Алкохолът ни прави лениви, бдителни, сънливи, лесно раздразнителни и невъзможно контролируеми. Намалява способността ни да възприемаме информация, да взимаме решения, да мислим логически и да разсъждаваме трезво. Спирането на автомобила ни често се превръща в непосилна и трудно достижима цел. Често хората се смятат за безсмъртни и неприкосновени след консумация на алкохол.

Ако цените своя живот, не карайте пили. Предпазливостта е първата стъпка към Вашата безопасност и тази на близките Ви. При необходимост от транспорт не се колебайте да ни позвъните. За екипа на You Drink We Drive Вашата безопасност стои на първо място.


статията е публикувана на 09.03.2016 16:43:00