Как да шофираме безопасно?

След консумация на алкохол хората често надценяват възможностите си. Ако Ви е интересно как може да определите нивото на алкохол в кръвта си, както и как бихте могли да шофирате безопасно, то прочетете следващите няколко реда.

Разбира се, най-сигурният вариант си остава този да не пиете никакъв алкохол, ако възнамерявате след това да управлявате автомобила си. Дори малко количество алкохол би могло сериозно да наруши способността Ви за шофиране. Освен това Вие самите не можете да измерите промилите алкохол в кръвта си, както и да определите дали той е в допустимите законови норми.

За България допустимата норма на алкохол е до 0.5 промила. В държави като Унгария, Румъния, Словения и Словакия нормата е снижена до 0 промила, т.е. тотално се забранява шофирането след консумация на алкохол.

Как да определим нивото на алкохол в кръвта си?
Няма надежден начин, чрез който можете да определите промила на алкохол в кръвта си. Ефектът върху тялото варира в зависимост от следните фактори:
  • възраст
  • тегло
  • консумация на храна
  • вид на консумиран алкохол
  • ниво на стрес

Колко време трае ефекта от алкохола?
За да изясним този въпрос е най-добре да „говорим“ в примери, но нека първо изясним това, че организма ни се нуждае от време, за да изхвърли алкохола от тялото ни. При консумация на алкохол по обяд, шофирането е възможно чак привечер. Ако цяла нощ сте консумирали алкохол не подкарвайте автомобила си, а се доверете на услугата Drink and Drive.

Ако сте консумирали алкохол без да обмислите как ще се приберете след това, то не се безпокойте. Екипът на You Drink We Drive се отзовава именно в такива извънредни ситуации. От Вас се изиксва само да ни позвъните, и да заявите своя шофьор. Всичко останало оставете в нашите ръце. Спасете себе си, както и останалите водачи, като бъдете разумни и не шофирате след консумация на алкохол.


статията е публикувана на 25.02.2016 17:49:19