Как въздейства алкохола на шофьорските ни умения?

Мнозина знаят, че шофирането под въздействие на алкохол е опасно, и въпреки това продължават да шофират пили.

Преди да застанете зад волана пили добре е да знаете следните факти за това – как въздейства алкохола върху шофьорските Ви умения:
  • Възможност за взимане на решения – алкохолът засяга умствените Ви функции, а оттам и способността Ви да взимате правилни и отговорни решения.
  • Липса на концентрация – алкохолът уврежда способността Ви да се концентрирате върху няколко задачи едновременно, като например скоростта на превозното Ви средство, позицията на превозното средство на пътя, съобразяване с трафика по пътищата, настройка на радиото Ви, и участие в разговор с останалите пътници.
  • Осъзнаване на реалността – нарушаване на способността за разчитане на знаци и сигнали. Алкохолът уврежда способността на водача да "интерпретира" ситуации, знаци и сигнали, които той трябва адекватно да разбере и следователно да отреагира.
  • Координация – алкохолът нарушава способността за координация на двигателните умения, което включва затруднено запалване на автомобила, както и цялостното му задвижване. Загубата на координация се отразява сериозно върху времето за реакция, както и способността да се реагира. Времето за реакция се забавя с 15 до 25%, което е и една от водещите причини за все по-нарастващия брой катастрофи и инциденти, които биха могли да бъдат избегнати.
  • Слух и зрение – нарушава способността Ви да чувате и виждате ясно. Смята се, че прекомерната консумация води до намаляване на зрителната острота до 32%. Трудно се възприемат не само пътните знаци, но и останалите сигнали давани Ви от останалите водачи на пътя.

Най-безопасно е да не шофирате пили, дори и да Ви се налага. Добре е да знаете, че в такива моменти има и други решения, и едно от тях е именно услугата Drink and Drive.

Избирайки екипът на You Drink We Drive Вие получавате не само безопасно придвижване, но и сигурност и дискретност. За екипа на компанията ни Вашата безопасност е водеща задача.


статията е публикувана на 22.07.2016 11:10:25