Основни причини за шофиране под въздействие на алкохол

Шофирането в нетрезво състояние се превръща във все по актуален проблем. Това се дължи както на нарастващия брой катастрофи, така и на все по-ниската култура на младите водачи. Взимането на книжка не прави водача шофьор. Това което прави водача такъв е дългогодишния опит и хилядите изминати километри. В случай, че ви се налага да шофирате, след консумация на алкохол най-разумно за вас би било да се възползвате от така нашумялата през последните няколко години услуга – Drink and drive. Възползвайки се от нея вие не само не застрашавате своя, но и живота на всички останали водачи и пешеходци на пътя.

Известни са редица причини поради които хората продължават да шофират пили, ето и какви са те:
  • Водачите не признават това, че са пияни.
  • Водачите се чувстват по-уверени, след употреба на алкохол и мислят, че са способни да шофират, въпреки, че те наистина не са.
  • Хората мислят или се надяват, че няма да ги хванат след като са пили твърде много.
  • Те смятат, че са в състояние да вземат безопасни, отговорни и разумни решения, което всъщност не е така.

Безспорно шофирането под въздействие на алкохол не е добра идея. Когато можете да го избегнете, следва да го направите. Когато пък не можете да го избегнете варианти като Drink and drive са наистина добри. Избирайки този вариант вие не само, че не застрашавате ничий живот, но и гарантирате безопасното си прибиране у дома.

В зависимост от няколко фактора, алкохола влияе на водачите по различен начин. Ето и кои са тези фактори:
  • Пол – при еднакво количество консумиран алкохол, концентрацията на алкохол в кръвта при жените винаги ще е по-висока от тази при мъжете.
  • Ръст и тегло – безспорно при еднакво количество консумиран алкохол, тези с по-ниско тегло биват по-силно засегнати.
  • Други фактори, като например умора, стрес и недостатъчен сън.

Бъдете разумни и действайте отговорно, не позволявайте едно погрешно решение или една пиянска вечер да сложи отпечатък върху целия ви живот.


статията е публикувана на 29.12.2016 11:38:28