Разумно ли е да шофираме след консумация на алкохол?

Установено е, че на всеки 5 шофьора поне 1 е заставал зад волана сутрин след продължителен нощен запой. Застрахователи споделят, че голям процент от ПТП-тата са причинени именно поради шофиране в нетрезво състояние. В случай, че сте разумни и не искате да сте част от тази статистика, то Drink and Drive е услуга точно за Вас.

Макар повечето шофьори да осъзнават риска, който поемат заставайки зад волана, те продължават да карат пили. Повечето хора смятат, че едночасовия сън напълно премахва ефекта от алкохола. Дали, обаче това е така?

Много шофьори не съумяват или пък пренебрегват влиянието на алкохола върху тялото им. Водачите трябва да поемат отговорност и да използват алтернативни средства за транспорт след като са пили.

Има редица фактори, от които зависи нивото на алкохол в кръвта и някои от тях са - количеството, което е консумирано, за какво време е консумирано то, дали наскоро е приемана храна и други.

Действието на една напитка отшумява за около два-три часа. Това зависи както от Вашето тегло, така и от състоянието на черния Ви дроб и Вашият метаболизъм. Когато черния Ви дроб не функционира добре, това намалява и скоростта, с която организма Ви изхвърля алкохола.

Навярно повечето от Вас смятат, че приема на чаша кафе или взимането на студен душ могат да помогнат за напускане на алкохола от тялото Ви, това обаче не е така. Макар след тях да се чувствате осезаемо по-добре, това си остава просто внушение.

Доказано е, че под влияние на алкохола губите своята ясна преценка, координация, ориентация и зрение, а това несъмнено може да предизвика злополука. Ако сте пили, заставайки зад волана шанса да претърпите катастрофа е поне двойно по-голям, отколкото, ако не сте пили.

Не рискувайте безопасността си и не карайте пили. Бъдете отговорни и се доверете на специалистите от You Drink We Drive.


статията е публикувана на 23.03.2016 19:48:50