Вреден ли е алкохолът?

Предстои Ви да шофирате? Пили сте алкохол? В такъв случай ние сме насреща. Макар алкохолът понякога да е полезен, той крие и някои опасности. И в т.ч., ако сте употребили алкохол по-добре се доверете на професионалните услуги на You Drink We Drive.

Години наред се водят дебати дали алкохола е вреден или не. Истината обаче е някъде по средата. Границата между полезното и ободряващо действие на алкохола, и вредата от него е твърде тънка, и тя зависи от консумираното количество. Умерената консумация на алкохол действа добре на сърцето и кръвоносната система, а вероятно предпазва и от диабет, и камъни в жлъчката.

Прекомерното пиене е сред основните причини за предотвратима смърт в повечето страни. В САЩ например, алкохолът е замесен в около половината от фаталните пътни инциденти. Прекомерното пиене може да увреди черния дроб и сърцето, да доведе до зависимост, както и да увеличи шансовете за развитие различни видове рак.

Двуличния характер на алкохола не бива да Ви изненадва. Активната съставка на алкохолните напитки, проста молекула -  наречена етанол се отразява на тялото по много различни начини. Тази молекула пряко влияе на стомаха, мозъка, сърцето, жлъчния мехур и черния ни дроб. Етанолът засяга нивата на липиди (холестерол и триглицериди) и инсулин в кръвта. Той също така променя настроението, концентрацията и координацията при шофиране.

Какъв е умерения прием на алкохол?
Използването на термините "умерен" и "питие" несъмнено подхранват някои дебати за въздействието на алкохола върху здравето. В някои проучвания, терминът "умерено пиене" се отнася до по-малко от едно питие на ден, докато в други то означава три или четири питиета на ден. Няма общоприета стандартна дефиниция за умерена консумация, тъй като тя зависи както от типа алкохол, така и от теглото на консумиращия.

Умерената консумация на алкохол е разположена в точката, в която ползите за здравето ясно надхвърлят рисковете. Смята се, че консумацията на 3 напитки дневно от мъжете и 2 от жените е умерена. Макар, че ако трябва да шофирате след това, приема дори и на една напитка може да Ви навлече сериозни проблеми.

Ако Ви предстои да шофирате най-безопасно за Вас е да не пиете изобщо или ако сте го направили, то използвайте услугата Drink and Drive.


статията е публикувана на 18.03.2016 09:35:39