Въздействие на алкохола при шофиране

От векове наред алкохола присъства в живота ни. Той е неизменна част и при организирането на редица мероприятия, като сватби, юбилеи, фирмени празнества и други. Използван в умерени количества алкохолът не само, че не вреди на здравето ни, но и напротив той ни подпомога да се освободим от напрежението натрупано след дългия работен ден.

Безспорен факт е, че алкохола влияе и върху настроението ни. След употребата на алкохол настроението ни видимо се приповдига. Добре е обаче всяка алкохолна напитка да се консумира разумно и с мярка. Прекомерната употреба на този тип напитки може да доведе до редица нежелани последици, както за Вашето здраве, така и за това на околните.

Голям процент от катастрофите в България са причинени именно от прекомерната употреба на алкохол. Някои компании произвеждащи алкохол дори стартират социални кампании, за да намалят този процент.

Известна българска фирма, започна кампания под наименованието „Алкохолът е ЛОШ шофьор”, чрез която се цели не само да се промени манталитета на българина, но и на начина му на мислене. Компанията стартира производството на безалкохолна бира, която има същия неустоим вкус като на тази със съдържание на алкохол.

Нека Ви представим накратко сега и какво е въздействието на алкохола върху шофирането ни:
  • Нереална преценка на дистанцията и скоростта;
  • Замъглено зрение, което затруднява спазването на пътните знаци;
  • Забавена реакция, при промяна на светофарните сигнали;
  • Надценяване на способностите, неспазване на ограниченията, както и трудно забелязване на пешеходци и велосипедисти.

Навярно сте чули за мотото на различни компании гласящо: „Вие пиете, ние караме“ или „Drink and drive“. Идеята на тези компании е доста интересна и набира все по-голяма популярност. Използвайки услугите им, от една страна за автомобила Ви ще се погрижи опитен шофьор, а от друга страна Вие ще достигнете сигурно до желаната си точка.

Не бъдете безотговорни, помислете за себе си и близките си. В случай че сте употребили алкохол никога не се качвайте зад волана.


статията е публикувана на 19.01.2016 22:39:37